INOVEX
Новини
ИНОВЕКС ОРГАНИЗИРА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ГОРСКАТА СЕРИЯ МУЛЧЕРИ BERTI ИНОВЕКС ОРГАНИЗИРА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ГОРСКАТА СЕРИЯ МУЛЧЕРИ BERTI
06.11.2014

Зрелищна демонстрация на горски мулчери Berti организираха Иновекс, официален представител на Berti за България, и Евробулит ЕООД, една от най-големите фирми за почистване на пасища у нас

Демонстрираните край с. Белица (до Ихтиман) машини Berti бяха три от гамата на горските мулчери - два от модела EFX/DT 250 с работна ширина 2,5 м и един EFX/MD 200 с работна ширина 2 м, използващи фиксирани зъби. Това са най-продаваните модели в България. Те са предназначени за монтаж към триточковата система на трактор и задвижване чрез силоотводен вал при скорост 1000 об./мин (за EFX/MD 200 е предвидена и 540 об./мин). EFX/DT 250 изисква мощност от 120 до 200 к.с., използва двустранна ремъчна предавка за ротора и е предназначен за раздробяване на растителност с диаметър до 35 см. За EFX/MD 200 мощността е от 90 до 130 к.с. при едностранна ремъчна предавка и диаметри до 20 см.

Мулчерите са доставени през тази година от Иновекс на Евробулит ЕООД, като по време на демонстрациите самият собственик на фирмата-клиент, Иван Чубрин, сподели пред гостите на събитието своите наблюдения от работата на машините. Според него с един мулчер като Berti EFX/DT 250 могат да се разчистят около 30-40 декара дневно при големина и гъстота на растителността като тези на демонстрацията (ели с диаметър около 5-10 см, на места и по-голям). Това се обуславя от начина на работа в такива условия –тракторът прави 6-7 м ход назад, а след това и ход напред по една и съща повърхност. Ако по пасището има прорасли само шипки или други храсталаци производителността може да достигне до 50-60 декара дневно, тъй като посоката на движение е само една, без да се минава втори път.

От Иновекс обърнаха внимание на специалното подреждане на зъбите по роторите – те са разположени спираловидно, като двете спирали започват от една и съща позиция в двата края на ротора, завиват огледално една спрямо друга и се срещат по средата. Зъбите са разположени в няколко повърхнини, като по-този начин във всеки един момент има зъб, атакуващ стеблата. Това подреждане има съществен принос за постигането на висока производителност и ефективност при работа, както и значително по-малко натоварване на трактора.

Силата на технологията и опита 

Иван Чубрин обясни, че разполага с над 20 мулчера от различни марки, в т.ч. и с работна ширина 6,3 м, но над 7-годишният му опит с всякакви мулчери показва, че Berti се представят най-добре в наши условия. Те са здрави, издръжливи и производителни, като при тях липсват обичайните проблеми, познати при други марки като често чупене на зъби и изкривяване на работни валове. „Преди време заварчикът беше постоянно с нас”, усмихва се г-н Чубрин. Според него разчистването на пасища с мулчери няма алтернатива. Навремето е пробвал чрез ръчен труд с работници, чиито надници са от порядъка на 30-50 лв., като един декар се чисти от 7-8 човека за един ден. При мулчера, прикачен на трактор, разходът на дизел е от 3 до 10 л на декар в зависимост от големината и мощността на техника, а дневната производителност на голям мулчер, например с работна ширина 6,3 м, може да достигне дори до 400 дк. Сметката е очевидна - инвестицията в нов мулчер се възвръща за около година и половина.

Не по-малко важен момент е качеството на почистване на пасищата, което се контролира дори на европейско ниво заради европейските субсидии. След почистването трябва да има тревостой, като има списък с растения (например орлова папрат), които изобщо не трябва да ги има на пасището. От друга страна определени растения не трябва да се унищожават (например шипки), а всяка година само да се почистват, което предполага фирмата изпълнител да разполага с различни варианти и големини на мулчерите.

Berti Macchine Agricole S.p.A. е италианска компания с над 40-годишен опит в производството на селскостопанска техника. Фирмата е високо специализиран производител на прикачен инвентар за разчистване и раздробяване на растителност: мулчери, шредери, косачки и др. Продуктовата палитра се състои от две основни гами. Селскостопанската гама включва прикачен инвентар за монтаж на трактори с мощност от 15 до 250 к.с. и задвижване чрез силоотводен вал. Втората гама е съставена от хидравлична прикачна техника за монтаж на багери с маса от 1,5 до 30 т и челни минитоварачи. Благодарение на тези две гами Berti може да предложи над 250 варианта на прикачен инвентар за всякакви работни условия и базови машини. В Bългария Berti е продавана и поддържана ексклузивно от ИНОВЕКС Груп.

Данаил Николв

списание ЕКОТЕХНИКА и ТЕХНОЛОГИИ

 

*Снимки от демонстрацията, може да разгледате тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.730058347076035.1073741847.222837654464776&type=3

*Видеa от демонстрацията, може да разгледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=PUdkI8rp-tY


 Всички новини »